Glijlagerinspecties

Lagers zijn verantwoordelijk voor meer dan 50% van alle storingen in elektrische machines. Daarom is het belangrijk om regelmatig inspecties uit te voeren. SPIT helpt u hierbij.

Storingen verhelpen

Soorten glijlagers en reparatie

De meest voorkomende oorzaken van storingen zijn (normale) slijtage, smeringsproblemen, vervuiling of elektrische schade die de lageroppervlakken aantast. Terwijl wentellagers het meest voorkomende type lager zijn, worden glijlagers het vaakst aangetroffen in grotere machines die een lagerlevensduur vereisen die wentellagers eenvoudigweg niet kunnen bereiken. Vooral als er goed voor ze gezorgd wordt.

Inspecties

SPIT kan uw glijlagers niet-destructief inspecteren met behulp van ultrasoon, magnetisch en penetrant onderzoek. Onze engineers zijn minimaal opgeleid volgens ISO 9712 en / of ASNT Level 2.

 

Ultrasoon onderzoek

Door middel van hoogfrequent geluid wordt een materiaal onderzocht. Ultrasoon onderzoek (UT) wordt gebruikt voor diktemetingen en het vinden van defecten in de hechting van het witmetaal met de lagerschaal.

Magnetisch onderzoek

Magnetisch onderzoek wordt gebruikt voor het opsporen van afwijkingen in het oppervlak van ferromagnetisch metaalsoorten. Onvolkomenheden worden zichtbaar gemaakt door magnetische deeltjes aan te brengen.

Penetrant onderzoek

Penetrant onderzoek wordt gebruikt om defecten die in open verbinding staan met het oppervlak te vinden. Zo worden deze defecten duidelijk zichtbaar.

Waarom glijlagers?

Glijlagers hebben verschillende namen, waaronder Babbitt-lagers, glijbussen, taplagers en glijlagers. Ze zijn cruciaal voor de juiste werking van roterende machines waarvan ze deel uitmaken.

Ze kunnen meerdere doelen tegelijk dienen: beweging beperken, als geleiding dienen, ondersteuning bieden en wrijving verminderen. Ze werken met lineaire, roterende en oscillerende bewegingen. Glijlagers zijn cilindrisch van vorm en zijn recht, dus niet taps of conisch.

De speling tussen lager en as heeft een grote impact op de levensduur en prestaties van glijlagers en er zijn talloze richtlijnen en vuistregels die u kunt vinden om u te vertellen hoeveel speling u nodig heeft.

Er zijn echter bepaalde zaken die altijd van invloed zullen zijn op de juiste speling: 

  • Of de as verticaal of horizontaal is opgesteld
  • Viscositeit van de olie en belasting
  • Hoeveel gewicht het lager moet dragen
  • Verhouding van de lengte tot de diameter
  • Omtreksnelheid van de astap

Contact

Meer weten?

Wij horen graag wat uw wensen zijn op het gebied van industrieel balanceren. Met onze ervaring en onze uitgebreide werkplaats kunnen we u helpen op de manier die bij uw bedrijf past.

    ONZE DIENSTEN