Levensduur-verlenging

Een klant uit Scandinavië vroeg ons of hun belangrijke generatorset veilig en betrouwbaar kan blijven werken tot 2035. Onze uitgebreide conditiemetingen met IRIS Power-systemen brachten enkele aandachtspunten aan het licht.

Deze zijn professioneel opgelost in onze werkplaats in Almelo. SPIT voorspelt technische betrouwbaarheid en we zorgen ervoor dat uw apparatuur klaar is voor de toekomst.

Iris Power data-analyse

Precies op tijd

Uit onze data-analyse met 750.000 vergelijkbare metingen kwam naar voren dat deze beide generatoren met een spanning van 6.300V en een schijnbaar vermogen van 10 MVA risico’s vertoonden.

De uitkomst was dat 90% van vergelijkbare generatoren lagere schadeniveaus vertoonden. Dit wees op mogelijke aanstaande storingen of inefficiënties. 

Door vroegtijdig actie te ondernemen, voerden we cruciale reparaties uit en reinigden we de statoren in onze werkplaats in Almelo.

Dit verhoogde niet alleen de efficiëntie, maar zorgde ook voor een verlenging van de levensduur tot 2035. Vertrouw op onze expertise en maximaliseer de levensduur en prestaties van uw apparatuur.

Dé- en montage ter plekke

Safety first

SPIT is gespecialiseerd in het zorgvuldig monteren van grote industriële equipment door heel Europa. Onze toegewijde teams, ondersteund door goed uitgeruste mobiele werkplaatsen, zorgen ervoor dat installaties efficiënt en veilig verlopen.

Wat ons onderscheidt, is dat we altijd werken met onze eigen hooggekwalificeerde medewerkers, waardoor we de hoogste normen voor veiligheid kunnen handhaven. Bij SPIT komt veiligheid op de eerste plaats.

Ambacht

De machines vertoonden sporen van tracking en cracking: onomkeerbare degradatie van isolatiemateriaal als gevolg van het passeren van lekstroom over de eindwikkelingen van een spoel als gevolg van oppervlakteverontreiniging en/of koolstofvorming. De oppervlakte-cracking zorgt ervoor dat de wikkelingen hygroscopisch worden.

Prachtige wikkeling
De wikkelingen in deze generatoren zijn uniek en ambachtelijk handwerk. Zo zie je ze niet zoveel meer. Voor onze engineers is het altijd een plezier om aan deze projecten te mogen werken.

Nog steeds in bedrijf

Bijzondere turbine

De Ljungström-turbine is een stoomturbine. Het is ook bekend als de STAL-turbine, van de bedrijfsnaam STAL (Zweeds: Svenska Turbinfabriks Aktiebolaget Ljungström). Later is dat opgegaan in ABB. De technologie heeft sinds de conceptie talloze toepassingen gehad, van energiecentrales tot supertankers.

Stoominlaat: Stoom wordt aangevoerd naar het centrale gedeelte van de turbine, meestal via een inlaatpijp.

Radiale stroomrichting: In plaats van axiale stroming (waarbij de stoom in de lengterichting door de turbine stroomt), stroomt de stoom in de Ljungström-turbine radiaal, van het midden naar de buitenste uiteinden van de machine.

Roterende delen: De turbine bestaat uit twee helften die tegen elkaar in draaien. Deze helften hebben rotorbladen die aan de ene kant als geleidingsbladen fungeren en aan de andere kant als rotorbladen voor de stoom van de tegenovergestelde helft. Dit betekent dat de stoom meerdere keren door de rotorbladen gaat, wat zorgt voor een efficiënte energieoverdracht.

Tegengestelde draairichtingen: De twee helften van de Ljungström-turbine draaien in tegengestelde richtingen om het tegenovergestelde draaimoment te genereren. Dit wordt gecompenseerd door een tandwielkast of door twee afzonderlijke generatoren te gebruiken als de turbine wordt gebruikt voor het opwekken van elektrische energie zoals bij onze opdrachtgever.

Toepassingsflexibiliteit: De Ljungström-turbine kan worden aangesloten op een condensor om de uitlaatstoom terug te winnen als condensaat, wat de efficiëntie van het systeem verhoogt. Bovendien kunnen de uitlaatgassen worden gebruikt voor stadsverwarming, waardoor de turbine flexibel in verschillende toepassingen kan worden gebruikt.

Het maximale vermogen van een Ljungström-turbine is beperkt tot ongeveer 32 MW vanwege de praktische beperkingen op de afmetingen van de turbinehelften. In combinatie met andere turbines kan dit vermogen worden verhoogd tot ongeveer 50 MW. De Ljungström-turbine wordt tegenwoordig over het algemeen niet meer gebruikt voor nieuwe projecten, maar ze heeft nog steeds waardevolle toepassingen in industriële complexen voor warmtekrachtkoppeling en elektrische energieopwekking.

Contact

KLAAR OM UW PERFORMANCE TE VERBETEREN?

ONZE PROJECTEN

Retrofit Siemens drives

Vervanging van een oude Siemens drive van 1.100 kW op 690V. Voor een snelle ombouw met behoud van bestaande componenten passen we de Schneider Electric Altivar Process Modular 900 series drive toe.

Levensduur-verlenging

Tijdens levensduur-analysemetingen vonden we een aanstaand probleem in een bijzondere generatorset. Door een geplande ingreep is de levensduur verlengd tot 2035.