Revisie 30MVA generator

Een 30MVA (10,5 kV) generator is essentieel voor de warmtekrachtkoppeling bij een prominente voedingsmiddelenproducent. Tijdens recente online conditiemetingen van werden tekenen van degradatie in de wikkelingen ontdekt. Dit, in combinatie met een aanzienlijke vervuiling van de generator, maakte interventie noodzakelijk.

Online bewaking

Deel­ontladingen

Het regelmatig of online bewaken van deelontladingen (partial discharges) in de wikkelingen van generatoren is cruciaal om een reeks van problemen en kosten op de lange termijn te voorkomen. Het regelmatig bewaken van deelontladingen en proactief handelen bij de eerste tekenen van problemen kan dus zowel op korte als op lange termijn aanzienlijke voordelen opleveren.

Door deelontladingen in generatoren regelmatig te monitoren, kan het verouderingsproces van de wikkelingen goed worden gevolgd. Dit preventieve toezicht leidt ook tot aanzienlijke kostenbesparingen, omdat dure noodreparaties of compleet herwikkelen wordt vermeden. Bovendien verhoogt tijdige detectie en interventie de algehele betrouwbaarheid en veiligheid van de generator, terwijl het risico op productie-uitval wordt geminimaliseerd en het energieverbruik efficiënt blijft.

Reverse engineering

3D-scannen

Bijzondere aandacht werd besteed aan de koelventilatoren van de generator. Met behulp van geavanceerde 3D-scan technologieën werden exacte replica’s van de koelventilatoren gemaakt, waardoor het mogelijk was om gloednieuwe reserveonderdelen te produceren.

Op de foto een 3D-print van het gehele samenstel. De ongekende nauwkeurigheid maakt reproduceren van spare parts een stuk eenvoudiger.

Montage en inbedrijfstelling

Na een volledige revisie en uitgebreide tests heeft ons montageteam de generator weer vakkundig geïnstalleerd en in bedrijf gesteld, waarbij elk detail werd gecontroleerd om optimale prestaties te garanderen.

Ons serviceteam excelleert in uitdagende situaties, zelfs op krappe locaties. Met expertise in logistiek en de inzet van de diverse horizontale en verticale transportmogelijkheden verplaatsen we kwetsbare machines vakkundig en efficiënt. Zo minimaliseren we de impact op uw productie.

Visualiseren deelontladingen

Nauwkeurige lokalisatie

Het gebruik van een akoestische camera om deelontladingen zichtbaar te maken, biedt diverse voordelen:

Nauwkeurige lokalisatie: De akoestische camera kan zeer precies de bron van de deelontladingen lokaliseren, waardoor snellere en gerichte interventies mogelijk zijn.

Real-time monitoring: Met real-time visualisatie kunnen operators direct feedback krijgen over de conditie van de installatie en eventuele problemen snel identificeren.

Veiligheid: Akoestische camera’s bieden een niet-invasieve methode om apparatuur te inspecteren, waardoor direct contact met gevaarlijke of hoogspanningsonderdelen wordt vermeden.

 

Efficiëntie: Het vermogen om deelontladingen snel en accuraat te detecteren, bespaart tijd en vermindert de noodzaak voor langdurige en kostbare uitvaltijden voor onderhoud.

Uitgebreide analyse: Veel akoestische camera’s bieden geavanceerde analysefuncties, waardoor gebruikers patronen kunnen identificeren, metingen kunnen vergelijken en diepgaande evaluaties kunnen uitvoeren.

Preventief onderhoud: Door regelmatig te monitoren met een akoestische camera kunnen vroegtijdige tekenen van slijtage of schade worden gedetecteerd voordat ze uitgroeien tot grotere problemen.

Kostenbesparing: Door problemen vroegtijdig op te sporen, kunnen kostbare reparaties of vervangingen op de lange termijn worden voorkomen.

In het kort: Het gebruik van een akoestische camera voor het visualiseren van deelontladingen verhoogt de nauwkeurigheid, veiligheid, en efficiëntie van het onderhouds- en inspectieproces.

Contact

KLAAR OM UW PERFORMANCE TE VERBETEREN?

ONZE PROJECTEN

Retrofit Siemens drives

Vervanging van een oude Siemens drive van 1.100 kW op 690V. Voor een snelle ombouw met behoud van bestaande componenten passen we de Schneider Electric Altivar Process Modular 900 series drive toe.

Levensduur-verlenging

Tijdens levensduur-analysemetingen vonden we een aanstaand probleem in een bijzondere generatorset. Door een geplande ingreep is de levensduur verlengd tot 2035.