Retrofit Siemens drives

Energiecentrale moderniseert kritieke condensaatpompen met Schneider Electric Altivar Process Modular 900 Drives. Deze upgrade leidt tot 10% energiebesparing, garandeert betrouwbaarheid voor de komende decennia en integreert naadloos in de bestaande infrastructuur, waarbij extra ruimte voor een kabelcompartiment wordt gerealiseerd.

Kosteneffectief

Eenvoudige retrofit

Om de bedrijfszekerheid te waarborgen, heeft een vooraanstaande energiecentrale besloten hun 20 jaar oude Siemens drives, die twee essentiële condensaatpompen aandrijven, te moderniseren. Deze oudere drives, gebaseerd op de inmiddels verouderde GTO technologie, hadden geen beschikbare reserveonderdelen meer, waardoor een potentieel bedrijfsrisico ontstond met aanzienlijke financiële implicaties.

Gezien de uitstekende staat van de huidige schakelkasten en vermogensautomaten, leek het vervangen van enkel de vermogensmodules de beste oplossing. Hierbij is gekozen voor de Schneider Electric Altivar Process Modular drive modules, met een voedingsspanning van 690V. De compactheid van deze modules maakte niet alleen integratie in de huidige kasten mogelijk, maar zorgde ook voor extra ruimte voor een nieuw kabelcompartiment, wat de installatie vereenvoudigt en kosten reduceert.

Altivar Process Modular

Van 110 tot 2.600 kW

De Altivar™ Process Modular-aandrijvingen zijn volledig voorbereid om snel in kasten te worden ingebouwd. Door modules parallel te schakelen kunnen aandrijfoplossingen met hoog vermogen worden gecreërd, met minimale afmetingen, die bestand zijn tegen zware omstandigheden.

Aangezien duurzaamheid steeds belangrijker wordt, kunnen bedrijven slimmere keuzes maken door niet altijd nieuw te kopen. Door bestaande apparatuur langer te gebruiken en te moderniseren, werken ze niet alleen efficiënter maar dragen ze ook bij aan een meer circulaire en milieuvriendelijke bedrijfsvoering.

Onzichtbare revitalisatie

Dankzij deze moderne upgrade verbruikt de installatie nu 10% minder energie. Bovendien is de betrouwbaarheid van het systeem voor de komende decennia gegarandeerd, wat zowel economische als operationele voordelen voor de energiecentrale oplevert.

Meer weten?
Heeft u ook een oude – en voor u belangrijke – aandrijving die u wilt moderniseren? Neem dan contact met ons op. Wij garanderen een antwoord.

Voordeel nieuwe technologie

Duurzame upgrade

Het exacte verschil in energieverbruik tussen oude Gate Turn-Off (GTO) transistor drives en moderne Insulated Gate Bipolar Transistor (IGBT) gestuurde drives hangt af van veel variabelen zoals de specifieke ontwerpen, toepassingen, gebruiksomstandigheden en vermogensbereiken.

Bij dit project leverde het de volgende voordelen op:

Schakelsnelheden: IGBT’s kunnen sneller schakelen dan GTO’s. Dit betekent dat IGBT-drives vaak efficiënter kunnen werken bij hogere frequenties, wat kan leiden tot minder energieverlies.

Vermogensverliezen: IGBT’s hebben doorgaans lagere geleidingsverliezen dan GTO’s, vooral bij lagere stromen. Dit kan leiden tot een hogere efficiëntie van de drive, vooral bij toepassingen met variabele belasting.

Koeling: Door de lagere vermogensverliezen van IGBT’s kan het koelsysteem van de drive vaak kleiner en efficiënter zijn dan bij een GTO-drive.

 

Besturing en beschermingsfuncties: Moderne IGBT-drives bevatten vaak geavanceerde besturings- en beschermingsfuncties, die de drive efficiënter en veiliger kunnen laten werken.

Onderhoud: IGBT’s hebben doorgaans een langere levensduur en minder onderhoud nodig dan GTO’s, wat kan leiden tot minder downtime en dus een hogere algehele efficiëntie.

Hoewel moderne IGBT-drives in veel gevallen efficiënter zijn dan oudere GTO-drives, is het moeilijk om een exact percentage te geven zonder een specifieke vergelijking van de twee technologieën in een bepaalde toepassing. Het is niet ongewoon om verbeteringen in de efficiëntie van enkele procentpunten tot mogelijk zelfs 10% of meer te zien, zoals bij dit project bereikt is.

Contact

KLAAR OM UW PERFORMANCE TE VERBETEREN?

ONZE PROJECTEN

Retrofit Siemens drives

Vervanging van een oude Siemens drive van 1.100 kW op 690V. Voor een snelle ombouw met behoud van bestaande componenten passen we de Schneider Electric Altivar Process Modular 900 series drive toe.

Levensduur-verlenging

Tijdens levensduur-analysemetingen vonden we een aanstaand probleem in een bijzondere generatorset. Door een geplande ingreep is de levensduur verlengd tot 2035.