Vervanging dieselmotor

Een elektrische aandrijving in plaats van een verbrandingsmotor: drastisch verminderde emissies, indrukwekkende energie-efficiëntie en aanzienlijk lagere bedrijfskosten. De machines werken stiller en met meer precisie, terwijl duurzaamheid en innovatie voorop staan. 

Elektrificatie bosbouwmachines

40% lagere emissies

Ons elektrische aandrijfsysteem is speciaal ontwikkeld om het proces van frictieslijpen te optimaliseren. In vergelijking met traditionele dieselmachines biedt het een verbeterde capaciteit en een aanzienlijke energiebesparing van tot wel 40%.

Het elektrische systeem heeft niet alleen de voordelen van een schonere en stillere werking, maar dankzij het constante koppel dat het genereert, profiteert de gebruiker ook van betere regelbaarheid tijdens het slijpen. Zo kunnen ze met precisie en efficiëntie houtsnippers vermalen, wat zowel voordelig is voor de werkzaamheden als voor het milieu.

Alles in één hand

Van schets tot oplevering

Bij het vervangen van een dieselmotor door een elektromotor is het essentieel om te letten op het vermogen en koppel om dezelfde prestaties te garanderen. Door het constante koppel van een elektromotor is er een lager geïnstalleerd vermogen nodig. SPIT heeft veel ervaring met dergelijke vraagstukken en neemt dan ook systeemverantwoordelijkheid. 

In dit geval is gekozen voor een 355 kW elektromotor van de Deense firma Hoyer met een hoge rendementsklasse IE4.

Precieze, snelle controle

Stel je een grote blender voor die ingrediënten maalt. De snelheid waarmee je ingrediënten toevoegt, bepaalt de kwaliteit van het eindproduct. In maalinstallaties zijn er speciale ’toevoerschroeven’ die materialen toevoegen aan de machine. De besturing van deze schroeven is essentieel: ze zorgen niet alleen voor een goed product, maar ook dat de machine niet overbelast raakt door te veel kracht. Het is dus als het perfect doseren van ingrediënten voor het beste recept. Daar helpen wij bij!

Wereldwijde service
Aangezien onze opdrachtgever haar machines overal ter wereld verkoopt is een snelle service van groot belang. De door ons toegepaste Schneider Electric Drives garanderen een wereldwijd servicenetwerk.

Doel van dit project

Duurzaamheid

Elektrische aandrijvingen bieden diverse voordelen ten opzichte van verbrandingsmotoren, zeker als je kijkt naar duurzaamheid in de context van bosbouwmachines:

Minder emissies: Elektrische aandrijvingen stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit, zoals CO2, stikstofoxiden en fijnstof. Dit vermindert de luchtvervuiling en draagt bij aan een gezondere omgeving.

Energie-efficiëntie: Elektrische motoren zijn veel efficiënter dan verbrandingsmotoren, waardoor ze minder energie verbruiken voor dezelfde taak.

Minder geluidsoverlast: Elektrische aandrijvingen zijn stiller, wat zorgt voor minder verstoring in natuurlijke habitats en een prettigere werkomgeving.

 

Minder bodemvervuiling: Er is geen risico op olie- of brandstoflekkages uit de motor, wat kan leiden tot bodemvervuiling in bosrijke gebieden.

Flexibiliteit in energiebron: Elektriciteit kan uit hernieuwbare bronnen komen, zoals zonne- of windenergie, waardoor de algehele ecologische voetafdruk van de machine verder vermindert. Wij leveren er tevens een batterij-opslagsysteem bij, zodat de installatie 8 uur autonoom kan werken.

Minder onderhoud en afval: Elektrische motoren hebben doorgaans minder onderhoud nodig en produceren minder afval (zoals oude olie en filters) in vergelijking met verbrandingsmotoren.

Langere levensduur: Elektrische motoren hebben vaak een langere levensduur dan verbrandingsmotoren, wat kan leiden tot een verminderde noodzaak voor vervanging en daarmee een vermindering van de productie-impact.

Contact

KLAAR OM UW PERFORMANCE TE VERBETEREN?

ONZE PROJECTEN

Retrofit Siemens drives

Vervanging van een oude Siemens drive van 1.100 kW op 690V. Voor een snelle ombouw met behoud van bestaande componenten passen we de Schneider Electric Altivar Process Modular 900 series drive toe.

Levensduur-verlenging

Tijdens levensduur-analysemetingen vonden we een aanstaand probleem in een bijzondere generatorset. Door een geplande ingreep is de levensduur verlengd tot 2035.